Do čeho investovat své peníze v roce 2017

Rok 2017 s sebou přináší řadu zajímavých investičních příležitostí, ale také nejistotu z vývoje na americkém trhu. Do čeho investovat své peníze, aby se dobře zhodnotily? Přinášíme tipy na více či méně rizikové investice.

Investice do akcií

Riziko investice do zahraničních akcií ovlivňují pro nás dva zásadní faktory. Nástup Donalda Trumpa sice přinesl relativně pozitivní efekt na akciových trzích, ale to nemusí mít dlouhého trvání. Vzhledem k jeho politice se dá jen těžko predikovat, jaký bude mít americký trh nadále vývoj. Celkově by se mohlo dařit technologickým firmám, ale i některým automobilkám.

Riziko zahraničních investicí s sebou nese i plánované ukončení intervencí ČNB, které se odehraje pravděpodobně nejdříve v polovině roku 2017, ale spíše až v roce 2018.

Domácí akciové trhy nabízejí zajímavé investice v oblasti bankovnictví, energetiky a telekomunikací. Zajímavou investicí může být ČEZ a Moneta Money kvůli vysokým dividendám, nebo telekomunikační gigant O2.

Investice v roce 2017

Investice do dluhopisů

Investování do dluhopisů přináší výnos spíše v delším horizontu, patří ale k těm stabilnějším investicím. Ze zahraničí mohou být zajímavé americké státní dluhopisy, které nabízejí zhodnocení 2,5 %. Na pozoru se mějte před firemními dluhopisy, které mají na první pohled zajímavé výnosy, avšak je zde vysoké kreditní riziko.

Zajímavým případem jsou i české státní dluhopisy, které zejména v lednu lámou rekordy. Aktuálně se výnosy pohybují pod hranicí  -1 %, což je na úrovni Švýcarska. Investoři mají hlad po tuzemských dluhopisech zejména proto, že vsázejí na zisk koruny po ukončení intervencí ČNB.

Investice do měn

Velkým tématem je aktuálně deklarované oslabení dolaru, které vyhlásil Donald Trump. V rámci snahy zvýšit konkurenceschopnost amerických firem, bude možná Trump tlačit na měnové intervence. Pravdou je, že silný dolar skutečně nehraje do karet americkým vývozcům.

Rizikovou investicí s velkým výnosem je virtuální měna Bitcoin. Aktuálně se jeden BTC prodává za přibližně 900 dolarů. Optimistické odhady hovoří o tom, že by se jeho hodnota mohla letos vyšplhat až na 2100 BTC za dolar. Důvodem má být politická nejistota a zásahy centrálních bank do běžných světových měn.

Investice do komodit

Dobrou komoditou pro investici v roce 2017 je káva. Její světová spotřeba neustále roste a některé státy omezují její produkci z důvodů nedostatku vody. Předpoklad tedy je, že její cena poroste.

Z kovů můžeme doporučit měď, která aktuálně zaznamenala zajímavý růst a dá se předpokládat, že její cena ještě vzroste. Zlato zaznamenalo menší výkyv směrem dolů, ale z dlouhodobého hlediska se pořád jedná o dobrou investici.

Letos můžeme očekávat oživení těžařského průmyslu v USA. Zajímavou investicí tak může být například americké uhlí.

V energetice lze očekávat dobré výnosy na elektřině z jádra. Vyplatí se tedy investovat do těch energetických společností, které jaderné elektrárny využívají.